3 mei 2021
Bedrijven BKG-leden doen mee in het matchen met lokaal talent!
Pak je kans en laat in je bedrijfskeuken kijken door scholieren!
Hoe kun je als bedrijf tijdig de juiste talenten vinden en binden? Doe mee met je bedrijf in het project ‘Talent in beeld, talent in actie’. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen werken Commanderij College, New Boxes en Bedrijven Kontakt Gemert-Bakel (BKG) constructief samen aan een innovatief online platform, de zgn. Skillpas). Lokale scholieren ontdekken hun talenten en vaardigheden, maken ze zichtbaar zodat ze in contact kunnen komen met interessante werkgevers uit de regio Gemert-Bakel. Zo leren lokale talenten en bedrijven elkaar beter kennen. Als bedrijf kun je daar direct bij aansluiten door scholieren een kijkje in je bedrijfskeuken te gunnen.
De aftrap van het project ‘Talent in Beeld, talent in actie’ is op 18 mei aanstaande. Scholieren uit havo 3 van het Commanderij College locatie Macropedius gaan dan in een pilot aan de slag met het in beeld brengen van hun eigen talenten. Op basis van deze individuele skills worden ze gematcht aan een lokaal bedrijf. Om een beter beeld te krijgen van deze bedrijven vragen de scholieren of ze op bezoek mogen komen om een bedrijfsprofiel en een vlog te maken. Aan het eind van het project presenteren de scholieren de resultaten. Op 29 juni tijdens een afsluitende happening, hopelijk fysiek, kiezen scholieren, ouders, bedrijven en een onafhankelijke jury de beste presentatie, de beste vlog en het mooiste bedrijfsprofiel.
Het talentplatform waar het lokale onderwijs en bedrijfsleven aan deelnemen, de zgn. Skillpas is een praktisch instrument om activiteiten van scholieren die kunnen bijdragen aan de loopbaanontwikkeling te volgen en te sturen. Iedere scholier heeft zijn eigen Skillpas met daarin de individuele talenten, vaardigheden, scholing, praktijkervaring en persoonlijke drijfveren. Aan de hand van een aantal opdrachten, testen en vragen, maakt de scholier op het platform deze Skillpas aan.
De informatie uit de Skillpas kan digitaal worden gematcht met functies, vacatures, arbeidsmarktdata en opleidingsdata. Op deze wijze is de Skillpas een document dat de scholier helpt bij de pré-loopbaan oriëntatie (studiekeuze), het vinden (én aangeboden krijgen) van stages, (bij)banen en leerzame projecten. Omdat de Skillpas 100% persoonsgebonden is en continu geactualiseerd kan worden, is het een zeer waardevol ontwikkel- en motivatie-instrument in het kader van ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Meer visualisatie van de Skillpas via de download van het document onderaan dit bericht.
Ook de typische kenmerken van bedrijven en beroepen kun je in data omzetten. Zodat je weet welke competenties en vaardigheden daarvoor nodig zijn. Door deze gegevens te vergelijken met de individuele datasets, kun je sneller en succesvoller talenten en bedrijven aan elkaar matchen. Stel: Brabant Accountants zoekt een stagiair met competenties op financieel vlak, die nog op de havo of het vwo zit. Dan kan het systeem al een aantal kandidaten filteren die aan dit profiel voldoen. Blijkt een scholier voor te sorteren op een toekomst in het financieel advies, dan kan een bedrijf de ontwikkeling van dit talent blijven volgen en er zelfs actief aan bij dragen door desbetreffende scholier(en) een stage, bijbaan of bijvoorbeeld ondersteuning bij een profielwerkstuk aan te bieden.
Krijg je als talent al op de middelbare school de mogelijkheid om een profielwerkstuk te maken voor een bedrijf, over een thema dat jij interessant vindt, dan kun je kennis maken met een nieuwe werkomgeving en kijken of die je bevalt. Ook een stage of een bijbaantje kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor de toekomst.
Door in een vroegtijdig stadium talent aan je bedrijf te binden, voorkom je dat je achter het net vist als je in de toekomst nieuwe mensen nodig hebt. Je hebt dan minder wervings- en faalkosten.
Wil je als lokaal bedrijf actief bijdragen aan het ontwikkelen, vinden en binden van lokaal talent en deelnemen aan het platform? Stuur dan uiterlijk 14 mei een e-mail naar talentcenter@newboxes.nl of neem telefonisch contact op met New Boxes 08 50 76 87 69 en sluit je dan aan bij Talent in Beeld, talent in actie. Binnen het BKG bestuur zijn Martin Jacobs en Karin Reijnders de aanspreekpunten voor dit project.
Talent in beeld, talent in actie is een initiatief van Commanderij College, Bedrijven Kontakt Gemert-Bakel (BKG) en New Boxes. Gemert Media is mediapartner van het project.
Leven Lang Ontwikkelen voor zowel jongeren als volwassenen is een belangrijk onderwerp, mede ook vanuit de Rijksoverheid Lees meer op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-ontwikkelen
Foto stakeholders. Vlnr: Martin Jacobs (voorzitter BKG), Wim Timmermans (locatiedirecteur Macropedius), Jan Krol (New Boxes), Katja Storm (afdelingsleider Macropedius) en Roël Hoppezak (New Boxes). Op de foto ontbreekt Karin Reijnders (bestuurslid BKG)
Foto leerlingen & ondernemers. Vlnr: Niels Aarts (Wecommerce), Tum, Isis, Erik van den Eijnde (Van Dijk Groep / De La Roy), Donja en Jill. Op de foto ontbreekt Jan Geerts (KOBESPA Energy Group / Qbus Duurzaam)