20 april 2023

Hoezo geen verschil tussen stad en platteland?

Tekst: Daphne Broers
Originele link naar Eindhovens Dagblad: https://digitalekrant.ed.nl/eindhovensdagblad/

In de Randstad draaien ze hun hand niet om voor ingrijpende projecten om de bereikbaarheid te verbeteren. Zo niet in deze regio, stelt Martin Jacobs. In zijn woonplaats Gemert-Bakel wordt al twintig jaar gewacht op een oplossing voor grote verkeersknelpunten.

Met terechte trots werd onlangs de opening van de nieuwe metrolijn van Rotterdam naar Hoek van Holland wereldkundig gemaakt. Heel snel nu van Rotterdam naar het strand, o wat is dat fijn. Wat ook in het nieuws kwam, was de aanleg van het megatunneldeel Alara in Rozenburg, een van de grootste klussen ooit in west Nederland. De lengtes van 185 en 205 meter lang maken dit tot de grootste tunneldelen ooit in Nederland gebouwd en afgezonken.

De Blankenburgtunnel heeft jaren op zich laten wachten, maar eind maart werd er in weer en wind gewerkt aan het positioneren, vastmaken en afzinken van het eerste tunneldeel: Alara. De Maasdeltatunnel in totaal wordt 945 meter en bestaat uit twee tunnelbuizen, Alara en Isabella. Daar worden ze in Rotterdam en omgeving uiteraard enorm blij van.
Achtergesteld
Nu even naar onze regio Zuidoost Brabant. We wachten hier al zeker twintig jaar op verbetering van de doorstroming van Gemert naar Eindhoven via de inmiddels beruchte Beekse Brug. Daarover zijn vele rapporten geschreven, besproken en in laden terecht gekomen. Discussies in de provincie tussen gedeputeerden die het niet eens met elkaar zijn. Langer wordende files en geen daden vanuit de provincie voor dit deel van Nederland: het achtergestelde platteland. Want waarom wel heel veel overheidsgeld van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar de Randstad en een restant van het budget naar ons deel van het land? Als hier gesproken wordt over een tunnel onder de Zuid- Willemsvaart schrikken alle ambtenaren en bestuurders zich wezenloos en roepen in koor: nee, veel te duur. Mag ik hier even om lachen? Is dit misschien een voorbeeld van het verschil tussen het stedelijk gebied en het platteland? U mag het antwoord geven.
Hoop doet leven
Binnenkort krijgen we een nieuw provinciebestuur. De hoop van het bedrijfsleven en burgers die de lange files na jaren beu zijn, is gevestigd op het nieuwe college van Gedeputeerden van onze provincie maar ook op hun krachtdadig optreden richting Den Haag dat ondertussen beseft dat er een kloof is ontstaan tussen het stedelijk gebied en het platteland ook op het infrastructurele vlak. Hoop doet leven.

Martin Jacobs uit Gemert is o.a conflictcoach, interim bestuurder en voorzitter van Bedrijven Kontakt Gemert-Bakel.

Deel dit artikel!